Podologia

Avui en dia, quan fan mal els peus tenim clar que cal anar al podòleg, però hi ha vegades que els peus no presenten dolor però en causen a altres lloc del nostre cos. El podòleg és l’ encarregat de diagnosticar la patologia podal, així com realitzar una tasca de prevenció i cura dels peus.

Podem establir les següents subespecilitats dintre de la podologia:

Podologia Pediatrica

  • Els peus tenen 28 ossos que durant el creixement es van ossificant progressivament. Per això la podologia que tracta les afeccions podals dels nens y adolescents és més específica. Aquesta  àrea de la podologia tractarà un ventall d’alteracions que van des d’alteracions dèrmiques fins afeccions esructurals del peu de l’infant.

Podologia clínica

  • La podologia clínica té un camp molt ampli. El podòleg diagnostica i tracta les afeccions podals en general. Dins de la podologia clínica hi han tractaments i procesos que determinen certes pautes a seguir i un exemple és el peu diabèticEl Peu Diabètic es defineix com  una afectació neurològica dels nervis dels peus  a conseqüència de patir DIABETES, que condueixen a una serie de símptomes i processos que cal identificar i controlar.Els tractaments  LÀSER per les afeccions fúngiques unguials, afeccions verrucoses plantars o tancament i tractament d’úlceres o cicatrius,  són una de les últimes incorporacions al dia a dia del podòleg en el tractament de la salut del peu.Els tractaments ortèsics ( ortesis de silicona o suports plantars) són el dia a dia del podòleg per tractar i prevenir problemes estructurals, funcionals o secundaris a calçats laborals o hores de bipedestació prolongada.

Podologia Esportiva

  • Cada esport presenta un gest esportiu que afavoreix determinats tipus de lesions. La prevenció y el tractament, així com el cuidado continuat dels peus en els esportistes professionals i amateurs, és el dia a dia de la Podologia Esportiva.La pràctica esportiva continuada en el peu provoca condicions extremes dintre del calçat, ja sigui per la intensitat de l’esport en sí, com per la morfologia del propi peu de l’esportista o les característiques del calçat o la superfície a on es desenvolupa la pràctica esportiva.Les cures dèrmiques podals per qüestions clíniques que es presenten en el dia a dia de l’esportista i les millores biomecàniques de recolzament podal que requereixen aquests professionals i amateurs, són el treball quotidià del podòleg esportiu. El diagnòstic de la biomecànica del peu i de la funcionalitat d’aquest li correspon únicament al podòleg.

Cirurgia del peu

  • La complexitat del peu es innegable, i el coneixement dels procediments quirúrgics poc invasius i altament resolutius és essencial en l’atenció del pacient candidat a ser intervingut d’ un Hallux valgus ( galindons; “juanetes”), dits en urpa, Neuromas, peus plans, ungles incarnades, etc… La podologia ofereix tècniques novedoses amb un seguiment post-quirúrgic integral.